Surówkę z kiszonej kapusty zrobiłam inaczej niż zwykle. To połączenie po prostu zachwyca
Lubię surówki o wyrazistym smaku, które potrafią dodać wyrazu całemu obiadowi. Dlatego dość często robię surówkę z kiszonej kapusty. Jest nie tylko smaczna, ale też zawarte w niej składniki dobrze wpływają na naszą odporność. Zwykle łączyłam kiszoną kapustę jedynie z marchewką i olejem. Tym razem zmieniłam nieco recepturę i wszyscy stwierdzili, że ta wersja jest lepsza od mojego klasyka.
Dlaczego kiszona kapusta jest taka zdrowa?
Kiszona kapusta to wyjątkowy produkt. Jest bowiem nawet zdrowszy od surowca, z którego powstaje. A to dzięki działalności pożytecznej mikroflory. Kapustę kiszoną otrzymujemy bowiem z kapusty świeżej w wyniku działania bakterii fermentacji mlekowej. Zamieniają one zawarty w kapuście cukier w kwas mlekowy, który nadaje temu przetworowi charakterystyczny smak.
Jedzona na surowo kapusta kiszona dostarcza nam więc bakterii kwasu mlekowego, które mają działanie probiotyczne. Dobrze wpływają one na przewód pokarmowy, a także zwiększają naszą odporność. Poza tym kiszona kapusta stanowi też doskonałe źródło witamin: C, A, E, K oraz z grupy B, a także soli mineralnych: wapnia, potasu i magnezu. Nie mówiąc już o błonniku, który jest niezwykle korzystny dla naszego organizmu.
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty na słodko?
Surówka z kiszonej kapusty lubi słodkie dodatki. Zwykle dodawałam do niej startą marchwkę i ewentualnie łagodną cebulę. Tym razem dorzuciłam do niej kilka słodkich składników, a mianowicie: marchewkę, jabłko i rodzynki. I wyszła naprawdę smaczna.
Przepis: Surówka z kiszonej kapusty na słodko
Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka i rodzynek
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 słodkie jabłko
- 2 łyżki rodzynek
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówRodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz. Kapustę kiszoną w razie potrzeby pokrój na krótsze włókna. Marchewkę obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach lub pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki.
- Wykańczanie surówkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Oprósz pieprzem, dodaj olej, surówkę ponownie wymieszaj.
Te składniki również pasują do surówki z kiszonej kapusty
Kwaśny smak kiszonej kapusty można też przełamać innymi, słodkimi dodatkami. Oprócz rodzynek doskonale sprawdzi się tu suszona żurawina czy pokrojone w paski morele. Jabłko można zaś zastąpić pokrojonymi śliwkami lub gruszkami. Całość można też lekko doprawić miodem.